Home > Bouw je reis > Rondreizen > A taste of Iceland
Korte IJsland reis

A taste of Iceland

In deze korte rondreis met het beste van noord en zuid zit het tempo er lekker in. Je start met huurauto in Noord IJsland. Walvissen spotten doe je op een van de mooiste spots van Europa, tussen de fjorden in de Husavík baai. Ook wandel je over de zwavelvlakte met pruttelende hotsprings en bubbelende mudpots. Na het zien van de denderende Dettifoss waterval, lever je je auto in en reis je over de Kjölur hooglandroute per bus naar het moderne Reykjavik.

De kale woestenij schiet aan je voorbij, je maakt een stop bij natuurlijke warmwaterbronnen, de spuitende geiser en de enorme regenboogwaterval. Geniet van de levendigheid in de IJslandse hoofdstad. Per huurauto reis je in het zuiden via de laan der Vulkanen naar de Myrdalsjökul gletsjer voor een stoere ijswandeling. Je sluit je reis af met een plons in de Blue Lagoon. Kortom veel IJsland in weinig dagen.
Reisduur 7 dagen /  6 nachten Aanvragen reisvoorstel aanvragen

Reissom

€ 1251,- pp op basis van 2 pers. jun t/m aug 

Overnachten

familie guesthouse, in nordic design hotel in Reykjavik, hotels en knusse b&b's, in 2-pers. kamers afgewisseld met gedeelde en eigen douche en toilet (foto's)
Inclusief overnachtingen met ontbijt, vervoer, walvissafari vanuit Husavik, stadswandeling op papier, entree vulkaancenter, gletsjerwandeling met Engelssprekende gids, entree Blue Lagoon
Vervoer Huurauto en lijnbus
Exclusief retourvlucht, overige maaltijden, optionele excursies, one way fee ISK 4500 (ca. € 30,-) Landkaart IJsland

Dag-tot-dag-programma

Dag 1 - Akureyri, aankomst

Reistijd: circa 30 minuten vanaf luchthaven Akureyri

Vanuit Amsterdam vlieg je met een korte tussenlanding in Keflavík meestal in een keer door naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden. De meeste vluchten komen begin van de avond op de smalle landtong aan tussen de fjorden van het noorden.

Akureyri heeft een kleine luchthaven met weinig faciliteiten. Nadat je bagage hebt ontvangen, haal je je auto op en rijd in zo’n half uurtje gemakkelijk naar je accommodatie waar je zo rond etenstijd aankomt. Donker wordt het hier zomers niet, na het eten dus misschien nog even wandelen? Je logeert de komende twee dagen in een gastvrij familiehotel dichtbij de stad. ’s Avonds is het genieten van vers bereide zalm in je hotel.

Akureyri

hotsprings en mudpots, Lake Myvatn

Dag 2 - Akureyri - Mývatn modderpoelen - Akureyri

Reistijd: circa 5 uur

Na je ontbijt rijd je vandaag richting het oosten. De zwavelvlakte rondom het Mývatn meer wacht op je. Na zo’n twee uur is je eerste stop de waterval van Goden, Godafoss. Met ovale vorm en zwarte gesteente een bijzonder fenomeen. Een half uurtje verderop wachten de pruttelende hotsprings, mudpots en stoomgaten je op.

Even lekker de benen strekken tijdens een wandeling op de zwavelvlakte. Een leuke lunchstek is de Gamli Baerinn, een gemoedelijk IJslands eetcafeetje in Reynihlid. De visstoofpot is een aanrader, maar ook voor een sandwich of dagverse soep kun je je er terecht. In de dorpskern met uitzicht op het Mývatn meer kun je ook gelijk even tanken.

Heel anders dan de lavavelden die je in het zuiden zal zien is het natuurreservaat Dimmuborgir. Je kunt hier makkelijk je auto parkeren en een spectaculaire wandeling maken. Zo’n 2000 jaar geleden was Dimmuborgir na vulkaan uitbarstingen een diep meer dat al gedeeltelijk gestolt was. Toen het meer opeens leegstroomde en instortte bleven grillige lavavormen achter. Wandel hier door het doolhof van duistere lavaburchten en doorkijkjes op het Mývatn meer en de Hverfell kegel.

Je rijdt het meer voorbij naar de krachtigste waterval van Europa. Via een flinke bochtige route door kaal bruin maanlandschap kom je aan bij het parkeerterrein. Al wandelend tussen de rotsen komt het bulderende geluid steeds dichterbij...en bij het zien van de waterval weet je waarom. Er stort een watergordijn van wel 100 meter breed, zo'n 40 meter de diepte in. Onderaan de waterval voel je je piepklein én nat!, het water stuift hier alle kanten op. In zo’n tweeënhalf uur rijd je terug naar accommodatie bij Akureyri.

rondreis IJsland: langs pruttelende zwavelbronnen
walvissen - IJsland rondreis

Dag 3 - Akureyri - walvissen spotten in Husavík - Akureyri

Reistijd: ca. 2 uur

Vertrek vandaag op tijd naar Husavík. Rond 10 uur ga je aan boord van een voormalig vissersschip voor een tochtje van 3 uur. Je mag gebruik maken van warme overalls en die zijn geen overbodige luxe. De wind op het water maakt het ijzig koud. Als je snel last hebt van de deining op zee, zijn reistabletjes ook aan te raden. Houd je verrekijker in de aanslag en ga op zoek naar walvissen.

Ook papegaaiduikers laten zich vaak rondom de boot zien. Regelmatig worden er groepen dolfijnen gespot, evenals de Minke Whale. Wij zagen tijdens een van onze tochten zelfs de op één na grootste walvis die er bestaat. De Fin Whale wist de bemanning uit te leggen. Terug op de kade is het heerlijk warm worden met de IJslandse koek en sopi in het knusse café aan de haven. Leuk is ook een bezoek aan het walvismuseum, dat een groot aantal skeletten van walvissen in de collectie heeft. Aan het einde van de middag lever je de auto weer in op de luchthaven van Akureyri en neem je de bus terug naar het centrum. Wij aten ’s avonds een hapje in het gezellige centrum van Akureyri. 

Dag 4 - Akureyri - Vikingstad Reykjavik

Reistijd: circa 8 uur, spectaculaire hooglandroute per bus

Om acht uur vertrekt vanaf het busstation de bus naar Reykjavik. Lekker achterover leunend zie je het onbewoonde landschap en vergezichten aan je voorbijschieten. Aan de noordzijde van de Kjölur ligt op 650 m hoogte het hete bronnengebied Hveravellir. Hier kun je even een uur de benen strekken. Kokend water borrelt uit verschillende gaten omhoog en er is gelegenheid om een duik te nemen in een warme bron. Wel kan het flink koud zijn, door de harde wind. Even later reis je door naar de Gulfoss waterval, de spuitende geiser en de breuklijnen bij Thingvellir.

Begin van de avond kom je aan in Reykjavik. Slenter nog wat rond -de zon gaat 's zomers niet onder-over de Laugavegur hoofdstraat met hippe winkels op zoek naar een leuk restaurantje om te eten. Hoewel lam en zalm de IJslandse keuken kenmerken, aten wij bij het sfeervol moderne ‘Fishcompany’ voortreffelijke sushi. Super vers en de zalm en lam ga je zeker nog proeven.

IJsland per bus
Reykjavik, meest noordelijke Europese hoofdstad

Dag 5 - vulkanenroute Reykjavik - Hella

Reistijd: circa 1 uur

Het ontbijt in je Reykjavik hotel is een mooi momentje om je alvast een beetje in te lezen in de wandelroute. Brede winkelstraten, afgewisseld met pleinen en kneuterige woonwijken met gekleurde huizen. De route brengt je langs die plekken waar de IJslanders graag zelf komen. Natuurlijk ontbreken ook de highlights niet. Zigzag door de straten naar Hallgrímskirkja, die als omgekeerde ijspegel 74 meter boven de huizen uitsteekt. De route naar de oude haven waar je met een kop koffie de locals de vis de haven in ziet brengen.

Heb je je rondje voltooid, geef dan een belletje aan het Avis verhuur kantoor. Je wordt dan opgehaald bij je Reykjavik hotel en naar het verhuurkantoor gebracht. Tegen het middaguur rijd je Reykjavik uit en begint je route door de het zuiden.

Al na een uurtje rijd je aan de voet van IJslands’ meest actieve vulkaan, Hekla. Hier wisselen lavavelden met grote brokken puin en boerderijen in het lage grasland elkaar af. In de Middeleeuwen werd Hekla letterlijk gezien als de Poort naar Hel. En niet voor niets. De kegel van 1500 meter heeft zo’n 900 honderd jaar geleden de hele vallei onder puin en as gelegd. Je bezoekt de ruïne van de oude Vikingboerderij die pas in 1900 is uitgegraven en ziet ook de replica even verderop. De Vikingen leefden in langhuizen met plaggendak, zoals je meer huisjes en kerken in IJsland ziet.

In het Hekla visitors center komt de geschiedenis helemaal tot leven. Filmbeelden, seismometers die de activiteit in de berg meten en geluidfragmenten, wij waren er van onder de indruk. Rijd vervolgens naar je accommodatie. Maak een mooie wandeling door het kraterlandschap of neem de tijd voor een goed boek.

IJsland reis: Laan der Vulkanen

Dag 6 - Hella - gletsjerwandeling Myrdalsjökull - Keflavík

Reistijd: circa 5 uur rijden

Trek vandaag warme kleding en je wandelschoenen aan en pak een regenjas in. Om half tien start vanaf de uitlopers van de Mýrdalsjokull gletsjer, (ca. één uurtje rijden) een twee uur durende gletsjerwandeling. Zorg dat je er een kwartier eerder bent, zodat je rustig alle uitrusting kan passen. Een helm is niet nodig, wel spijkerschoenen en een pikhouweel. 


Wij gingen met een groepje van ongeveer 12 mensen de ijskap op. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids klauter je tussen de ijsholen, over spleten en smeltstroompjes. Tijdens de wandeling houd je de prikstok met de punt naar beneden zodat je daarmee je evenwicht kunt bewaren op steile stukken.

In de middag bezochten wij de Seljalandsfoss en de Skogarfoss, twee van de meest fotogenieke watervallen van IJsland. Wij bezochten ook Dyrhólaey. Alleen de ongeasfalteerde weg er naartoe is al de moeite waard. Bovenop de winderige! kaap van wel 120 meter, heb je uitzicht op het zwarte lavastrand en rotspunten van Reynisdrangar. Met een beetje geluk zie je tussen de grasholmen van de kaap, papegaaiduikers. Grappige zwart-witte vogeltjes met een snavel als een papegaai.

In zo’n drie uur reden we naar de Blue Lagoon (Bláa Lóníð) bij Keflavik. Tegen het einde van de middag was het lekker ontspannen in het gezonde verwarmde mineraal- (zwavel en mangaan) en zeewierhoudende water. Dit water, dat door de Svartsengi centrale in een lavaveld wordt geleid (en verwarmd), is melkachtig van kleur. De witte kleiachtige bodem is erg nuttig als scrub of gezichtsmasker. Na het dobberen kun je gratis gebruik maken van een stoomruimte en jezelf lekker schoondouchen. Na een hapje eten in het restaurant, gingen we naar ons laatste hotel op slechts een kwartiertje van de luchthaven. Helemaal rosig en voldaan kropen wij deze laatste dag vroeg onder de wol.

Skogarfoss IJsland
Blue Lagoon IJsland

Dag 7 -  Zen naar huis, Keflavík

Reistijd: circa 15 minuten naar de luchthaven van Keflavík

Je IJsland rondreis is ten einde. Ook al verblijf je op korte afstand van de luchthaven, reken wel zo’n twee uur voor aanvang op de luchthaven te zijn. Vaak zijn er niet veel incheck balies open en sta je in een fikse rij. Reis in alle vroegte naar de luchthaven. Hier lever je je huurauto weer in en dien je een drop off fee van ISK 4500 te betalen.

Wil je een offerte voor deze reis ontvangen met of zonder een voorstel voor de intercontinentale vlucht, vraag dan met onderstaande link een vrijblijvende offerte aan. Heb je eerst nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan. Je kunt deze rondreis boeken via ons boekingsformulier.

Accommodaties tijdens je IJsland rondreis


IJsland online, een reissite van Riksja Travel Volg Riksja Travel op Facebook Volg Riksja Travel op Twitter   Laat je inspireren door onze manier van reizen.